קו למשפט

שירותי נוטריון

שירותי נוטריון כוללים בעיקר אימות ועריכת מסמכים משפטיים, אשר בית המשפט דורש כי יקבלו חתימה מתאימה. חתימת נוטריון, משמעותה כי המסמך שבידנו אומת ואושר על ידי בעל סמכות שבית המשפט וגופים נוספים מכירים בו. ישנם מסמכים שללא אישור נוטריוני לא נוכל להציג כראייה קבילה.

מה מיוחד באדם המשמש כנוטריון?

לא כל עורך דין רשאי לשמש גם כנוטריון. בכדי לקבל רישיון נוטריון, יש להגיש בקשה למשרד המשפטים. יש לציין שגם אם לעורך דין יש רישיון נוטריון בעל תוקף ממדינה זרה, הוא אינו יכול להשתמש בו בארץ. כמו כל עו"ד אחר, עליו להגיש בקשה למשרד המשפטים.

בעבר הייתה קיימת בארץ חלוקה בין נוטריון ציבורי, אשר תפקידו התרכז באישור מסמכים פנים מדינתיים ובין שירותי נוטריון אשר התרכזו במסמכים חוץ מדינתיים. הנוטריון הציבורי היה מועסק מטעם המדינה, בעוד נוטריון שעסק במסמכי חוץ היה עורך דין פרטי.

משנת 1976 בוטלה הפרדה זו והתקבל בישראל חוק הנוטריונים, אשר מעניק לכל נוטריון שקיבל רישיון, לעסוק בשני התחומים גם יחד ולספק ללקוחותיו שירותי נוטריון כוללים, גם כאלו הדרושים בחו"ל.

מי רשאי להעניק שירותי נוטריון?

רק עורך דין יכול לשמש כנוטריון, אך לא כל עורך דין הוא נוטריון. רישיון ערכית דין ורישיון נוטריון הם שני דברים נפרדים. בשל החשיבות הרבה שמעניק משרד המשפטים לשירותי הנוטריון, נקבע כי על מנת לקבל רישיון זה, על עורך הדין להוכיח כי יש לו ניסיון של לפחות עשר שנים בתחום.

המטרה היא שעורכי הדין שמעוניינים להעניק שירותי נוטריון, יצברו ידע רב וניסיון מקצועי בתחום עריכת הדין לפני שיחלו לתפקד גם כנוטריונים. כמו כן, רצה משרד המשפטים לוודא כי אכן מדובר באנשי מקצוע רציניים ושקולים, אשר מחזיקים במקצוע זה לאורך זמן והם מחזיקים בידע משפטי רב.

מה כוללים שירותי נוטריון?

ישנם מסמכים אשר ללא אישור נוטריון אי אפשר להגיש אותם. תפקידו העיקרי של נוטריון הוא לתת אישור כי מסמכים אלו מקוריים ולאשר את זהותו של מי שחתום עליהם. בין המסמכים ניתן למצוא תעודות לידה, תעודות אקדמאיות של תארים שונים, תעודות נישואין, תעודות גירושין וכדומה.

שירותי נוטריון בנוסף לאלו גם:

  • אישור חיים - מהווה אסמכתא כי האדם החתום על המסמך אכן בחיים
  • אישור חתימה - הנוטריון מאשר כי מי שחתם על מסמך או חוזה הוא אכן אותו אדם. לצורך חתימה זו, על הנוטריון לראות תעודה הכוללת גם את תמונתו של האדם
  • אישור הסכם ממון - הנוטריון מוסמך לאשר חתימת הסכם כזה, שנכתב ונחתם טרם הנישואין. על הנוטריון לוודא כי שני הצדדים מסכימים ומבינים את פרטי ההסכם
  • אישור תרגום - נוטריון יכול לתרגם מסמך מקורי לשפה אחרת ולהיפך ולבדוק תרגום שנמסר לידיו. כמובן על הנוטריון להיות דובר שתי השפות
  • יפוי כוח נוטריוני - ישנם מקרים בהם יפוי כוח רגיל אינו מספיק ויש צורך לקבל יפוי כח נוטריוני. כמו כן נוטריון מוסמך לחתום על ייפוי כח בלתי חוזר, כזה שאינו מוגבל בזמן ומי שחתום עליו אינו יכול לחזור בו

שירותי נוטריון אלו ונוספים, יח?תמו בחותמת אחידה לכל הנוטריונים. במדינת ישראל חותמת זו עשויה ממתכת ועליה מוטבעת המילה נוטריון בשלוש שפות: עברית, צרפתית ואנגלית. גם שמו של הנוטריון יהיה מוטבע על גבי חותמת זו.