קו למשפט

אמצעי חקירה

קיימים אמצעי חקירה טכניים רבים בהם נעשה שימוש בעת חקירה משטרתית על מנת לאמת או לסתור עדויות כאלה ואחרות שהצטברו בעת החקירה. במאמר זה נסקור את האמצעים הללו.

טביעת אצבעות

מרגע לידתו של האדם מופיעות על אצבעותיו טביעות אצבעות הייחודיות רק לו. כאשר מתרחש אירוע פלילי, נשלחים אל המקום טכנאי זיהוי פלילי, ומחפשים במקום סימני אצבעות אותם השאיר במקום מבצע העבירה. במידה ואכן מתגלות במקום טביעות אצבעות אז ניתן לבצע השוואה שלהן מול מאגר טביעות האצבע הנמצא במחשבי המשטרה, ובמידה ונמצאת התאמה של 12 נקודות בין טביעת האצבע שנמצאה במקום האירוע לבין זו הנמצאת במחשבי המשטרה, אז ניתן לומר כי מדובר בזיהוי ודאי. הימצאות טביעות אצבעות במקום הפשע הינה ראיה נסיבתית בלבד (כלומר, היא מעידה כי החשוד אכן היה במקום העבירה ולא שהוא ביצע את הפשע), אך היא ראיה חזקה מאד, ולעיתים ניתן להרשיע אדם רק על סמך המיצאות טביעות אצבעותיו במקום הפשע.

בעת הערכת איכותן של טביעות אצבע יש להבחין בין טביעות שהתגלו על גבי חפץ קבוע (חלון, כספת, דלת וכו') לבין טביעות שהתגלו על חפץ מיטלטל (פנס, אקדח, כלי עבודה וכו'), מאחר וטביעות על חפץ קבוע מוכיחות מעל לכל ספק כי בעל הטביעות אכן היה במקום האירוע. אם גילוי את טביעת האצבע שלך על חפץ קבוע במקום העבירה, כדאי שיהיה לך הסבר משכנע כיצד הן הגיעו לשם.

בדיקת פרופרינט - טביעת מתכת

כאשר אדם מחזיק בידו כלי נשק, נשארים על עורו חלקיקי מתכת קטנים אותם ניתן להבליט באמצעות בדיקה כימית. עם זאת, תוצאות הבדיקה אינן מוחלטות, מאחר וקיימים הסברים נוספים מדוע יכולים חלקיקי המתכת להגיע אל ידיך. במידה ויש לך הסבר סביר כיצד הגיעו החלקיקים אל ידך, יתכן כי הסבר זה יסייע לך בהמשך הדרך בכדי להחליש את משקל ראיית בדיקת הפרופרינט.

בדיקה בליסטית

כאשר נורה קליע מכלי נשק כלשהו, נשראת על גבי הקליע "טביעת אצבע" ייחודית הנוצרת בעת מעבר הקליע דרך הקנה של כלי הנשק. סימנים אלו מאפשרים לחוקרי המשטרה לקבוע בוודאות אם קליע מסויים נורה מכלי נשק מסויים. בדיקה בליסטית נחשבת למדוייקת ביותר, ועדות של עד מומחה בנושא התאמה בין כלי נשק לקליע מתקבלת בדרך כלל ללא ערעור בבתי המשפט.

בדיקות מעבדה

קיימות בדיקות מעבדה שונות שמטרתן בדיקה של דגימות שנלקחו מחשוד בפשע על מנת להשוות אותן לדגימות שנמצאו במקום הפשע או בכדי למצוא בהם חומרים מסויימים. הדגימות אותם ניתן לבדוק הן דם, שתן, זרע ו-DNA. הבעיה העומדת בפני המשטרה היא כי החשוד צריך להסכים לתת דגימה מתאימה על מנת שהמשטרה תוכל לבצע את הבדיקה, אך חוקרי המשטרה יכולים לפנות אל בית המשפט על מנת לחייב את החשוד לספק להם את הדגימה הדרושה אפילו בניגוד לרצונו ותוך שימוש בכוח במידת הצורך.

לכל אחת מן הבדיקות יש יתרונות וחסרונות:

  • בדיקת דם - קיימים חמישה סוגי דם, ובבדיקת דם משווים את סוג הדם שנמצא בזירת הפשע לסוג הדם של החשוד. בדיקת דם אינה מאפשרת זיהוי ודאי של החשוד, אך היא יכולה לסייע לשלילת החשדות כנגד חשוד מסויים.
  • בדיקת שתן - בדיקה זו משמשת לשם איתור שרידי סם בגוף החשוד. הבדיקה יכולה לאתר שיירי סם גם שבועיים לאחר שביצעת את השימוש בסם. הבדיקה מאפשרת זיהוי של כל סוגי הסמים, החל מהסמים הקלים וכלה בקשים.
  • בדיקת DNA - בדיקה זו מאפשר לבצע התאמה מוחלטת בין דגימה שנלקחה ממקום הפשע לדגימה שנלקחה מן החשוד. מאחר וה-DNA של כל בני האדם ייחודי לחלוטין, אז הימצאות דגימה שלך במקום פשע הינה קשה ביותר לסתירה. ניתן לבצע התאמת DNA באמצעות כל אחד מנוזלי הגוף: דם, רוק, שתן וזרע.

בדיקת אלכוהול

במקרים רבים קיימת חשיבות לשאלה האם היית תחת השפעת אלכוהול בזמן מסויים. התחום הברור ביותר הינו בתחום התעבורה, בה אחת העבירות החמורות אותן ניתן לבצע הינה נהיגה בשכרות. הבדיקה של רמת האלכוהול בדם תתבצע על ידי נשיפה אל מכשיר מיוחד המאושר על-ידי משרד הבריאות או באמצעות בדיקת דם. בדיקת הנשיפה מתבצעת באמצעות נשיפה אל תוך בלון בו מבוצעת בדיקה לאיתור המתבוליט של האלכוהול. מאחר ותהליך הפירוק של האלכוהול הינו מהיר יחסית, אז אם הבדיקה תבוצע כמה שעות לאחר השתייה אז היא כבר תיתן תוצאות שליליות.

במידה ולשוטר יש חשד סביר כי שתית, אז הוא יכול להורות לך לבצע את הבדיקה. סירוב לבצע את הבדיקה הינה עבירה אשר עונשה המירבי שנת מאסר בפועל ופסילת רשיון לשנתיים!

בתחום הפלילי קיים נושא הנקרא הגנת השכרות, הנובע מסעיף 34 ט' לחוק העונשין הקובע כי "לא יישא אדם באחריות פלילית למעשה שעשה במצב של שכרות שנגרמה שלא בהתנהגותו הנשלטת או שלא מדעתו". עם זאת הגנה זו הינה בעייתית במיוחד אם הכנסת את עצמך ביודעין למצב שכרות.

בדיקה גרפולוגית / גרפולוגיה משפטית

במקרים בהם קיים חשד לזיוף חתימה על המחאות או מסמכים משפטיים, ניתן להשתמש בחוות דעתו של גרפולוג על מנת לאמת או לשלול את החשד. תפקידו של הגרפולוג הינו להשוות בין כתבי היד, ולקבוע האם ישנה בינהם התאמה או לא.

ספקטרוגרף

כאשר יש בידי המשטרה הקלטה של חשוד בעבירה פלילית, ניתן לבצע השוואה בין הקול המופיע בהקלטה לבין החשוד בעבירה. באמצעות ספקטרוגרף ניתן לבצע רישום גרפי של הקול האנושי, ובדומה לטביעת אצבע ניתן לקבוע בוודאות גבוהה האם מדובר באותו אדם. המכשיר מצליח בדרך כלל לנתח את קולו של החשוד גם אם הוא מדבר בלחש, בהצטננות או מנסה לעוות את קולו.

פוליגרף

באמצעות פוליגרף (הידוע גם בתור מכונת אמת) ניתן לבדוק בסבירות גבוהה האם אדם משקר או לא. הפוליגרף בודק פרמטרים פיזיולוגיים של הנבדק כגון לחץ הדם, הדופק, מהירות הנשימה ומוליכות העור (המצביעה על קצב הזעה מוגבר). שינויים בפרמטרים אלו מצביעים על כך שהנבדק משקר. בדיקת פוליגרף אינה קבילה כראיה חותכת בבית משפט, ולכן אין מחובתך להיבדק בה.