קו למשפט

המכון הרפואי לבטיחות בדרכים - בעיה קרדיולוגית

בעיות לב ובעיות כלי דם לבביים הם סיבה לקבלת זימון לבדיקות במכון הרפואי לבטיחות בדרכים, והזימון יכול להגיע בעקבות אירוע לב המדווח למשרד הרישוי על ידי הרופא, או בעקבות נטילת כדורים הקשורים לתפקוד הלב. הבעיות אפשריות הנוגעות לתפקוד הלב וכלי הדם הלבביים:

  • אי ספיקת לב - מצב בו הלב לא מספק לגוף את כמות הדם הנדרשת. בעיה זו נגרמת לרוב בגלל תפקוד לקוי של שרירי הלב, אך זו אינה הסיבה היחידה. בעיה זו של אי ספיקת לב היא בעלת מספר רמות חומרה. במקרים הקלים היא תופיע בעקבות מאמץ גופני, ובמקרים אחרים וחמורים יותר גם בזמן מנוחה. בעיה מסוג זה עלולה לפגוע ביכולתו של הנהג להמשיך לנהוג, כיוון שהיא מלווה בתסמינים כמו קוצר נשימה, בצקת ריאתית ועוד.
  • דום לב (התקף לב) - מצב בו פעילות הלב מופסקת. בשלב זה, דם אינו מוזרם אל הגוף, ורמת החמצן יורדת. משלא מגיע חמצן אל המוח, החולה יאבד את הכרתו ויצא מכלל תפקוד. במידה ולא יטופל תוך דקות ספורות, יספוג נזקים בלתי הפיכים ואף יותר מכך. אירוע שכזה, במידה ומתרחש בזמן נהיגה, מסכן את הנהג הן בשל היותו נוהג ומאבד שליטה, והן בשל היותו מרוחק, לעיתים, ממקור עזרה.

פעמים רבות, המכון הרפואי לבטיחות בדרכים ממליץ על פסילת רישיונו של חולה הלב, וזאת מבלי לבצע בדיקה מעמיקה באשר לחומרת מצבו ולתפקודו, וזאת בקלות דעת. עורך דין תעבורתי מומחה במכון הרפואי לבטיחות בדרכים יוכל לסייע בהשבת רישיון הנהיגה של הנהג באופן יעיל ומהיר, תוך התעמקות בנהלים ובזכותו של הנהג להליך הוגן בו יש לו את האפשרות להשיב, להציג חוו"ד רפואיות ולעבור בדיקות מקיפות טרם קבלת ההחלטות בעניינו.

שאלות ותשובות בנושא המכון הרפואי לבטיחות בדרכים ובעיות קרדיולוגיות

עו"ד צורי סבן – מתמחה בדיני תעבורה מסביר את הדברים:

נהגים רבים פונים אליי בשל בעיות לב (בעיות קרדיולוגיות). חלקם קיבלו זימון למכון ותוהים כיצד יעבור עליהם התהליך, ולחלקם נשלל הרישיון מסיבות שלא תמיד צודקות. לפניכם עיקר השאלות אותן אני מקבל:

שאלה: בעיות לב - למה המכון הרפואי לבטיחות בדרכים פוסל את רישיונם של הנהגים?

רופאי המכון הרפואי לבטיחות בדרכים טוענים כי בעיות לב עלולות לגרום להפרעה תפקודית בזמן הנהיגה בעקבות אי ספיקת חמצן. בנוסף, לטענתם נהיגה הינה אירוע המשלב תחושות ורגשות – נהג יכול להיות עצבני וכעוס על הכביש, או נסער לאחר מקרה של "כמעט תאונת דרכים". מצב זה עלול לגרום להתרגשות ולדופק מואץ שיובילו לעומס על הלב. חשוב להוכיח למכון הרפואי כי הנהג אינו מהווה סכנה על הכביש, וכי הבעיה הלבבית הינה בשליטה ותחת טיפול.

שאלה: חיוותי אירוע לבבי - האם אתקל בקשיים במכון הרפואי לבטיחות בדרכים?

התהליך יהיה תלוי בגורמים שונים. לדוגמה, אם מדובר באירוע לב עם אוטם או באירוע לב ללא אוטם? האם הינך נהג מקצועי / נהג משא כבד או לאו? לאחר בחינת נושאים אלה ממליץ המכון למשרד הרישוי כיצד לנהוג. האם לפסול את רישיון הנהיגה לחלוטין, האם להשיב את רישיון הנהיגה או להשהות אותו לתקופה של מספר שבועות עד מספר חודשים.

שאלה: מה השיקולים וההשפעות של המכון הרפואי לבטיחות בדרכים על קבלת ההחלטה?

המטרה היא ששיקולי והשפעות המכון הרפואי לבטיחות בדרכים יהיו טובת הנהג והמשתמשים בדרך והימנעות ממצב בו נהג חולה עלול לגרום לתאונה קשה. מסיבה זו, יום הבדיקות כולל פיזיות ופסיכיאטריות במספר תחנות שונות. לעיתים קורה שהמכון מקבל החלטה ללא שיקול דעת וללא התעמקות בנהג, במצבו הבריאותי וביכולותיו.

שאלה: מה השלב הבא לאחר בדיקת המכון הרפואי לבטיחות בדרכים?

לאחר סיום הבדיקות דבר ההחלטה יגיע אל הנבדק בדואר. במידה ורישיון הנהיגה נשלל, ניתן להגיש ערר תוך 30 יום מקבלת התשובה, ערר אשר ידון בוועדה עליונה של המכון הרפואי. מומלץ להגיש ערר אל המכון הרפואי לבטיחות בדרכים בליווי עורך דין, כיוון שההזמנות הבאה לאחר מכן תהיה או בבית משפט או לאחר כשנה.

שאלה: האם יש הבדל בין נהג ברכב ציבורי/משא כבד לבין נהג ברכב פרטי?

כן. בכל מקרה, הדרישות של המכון הרפואי מנהגים פרטיים לבין נהגים ציבוריים או נהגי משא כבד הם שונים, אז על אחת כמה וכמה כשישנה בעיה לבבית. לדוגמה, נהג אשר חווה אירוע לב ולאחריו הושתל לו קוצב לב עם דפיברילטור, לא יוכל לנהוג ברכב מסוג מונית, אך יורשה לנהוג ברכב פרטי עם דרישות וסייגים מהמכון הרפואי.