קו למשפט

חוות דעת מומחה מחשבים

לא צריך להכביר מילים על תפקידה של הטכנולוגיה, ובעיקר מחשבים, בחיינו. מה שרבים לא יודעים, תחת זאת, הוא שניתן לרתום את המחשב גם להכרעה של מקרים משפטיים. כאן בדיוק נכנסת לתמונה חוות דעת מומחה מחשבים, שיכולה, פשוטו כמשמעו, לחרוץ גורלות.

מהותה של חוות הדעת

לכאורה, הקשר בין חוות דעת מומחה מחשבים לבין בית משפט נראה קלוש. אלא שאז מסתכלים על כך שמחשב עשוי להיות, במקרים מסוימים, ראיה לכל דבר ועניין. חוות הדעת מגלמת את זה בדיוק, וזאת באמצעות מספר פעולות:

  • שחזור מידע רלוונטי לצרכים משפטיים ממחשב – אולי השימוש הנפוץ ביותר של חוות דעת בתחום המשפטי כיום.
  • ניתוח אינפורמטיבי של פעולות שביצע המשתמש במחשבו.
  • מחקר משפטי או טכני – למשל, השוואה למקרים מקבילים בארץ ובעולם.

ברמה הכללית, חוות הדעת מאפשרת לשפוך אור על היבטים שונים של המקרה המשפטי, ולהתקרב במידה רבה לחקר האמת.

בכל אופן, בכל מקרה משפטי המצריך את הבדיקות האלה, יודיע השופט על תפקידם של המחשבים, והקשר האפשרי שלהם למקרה. ואגב, חוות דעת זו יכולה להימסר הן בצורה של תצהיר, והן כעדות בבית המשפט עצמו.

חשוב להדגיש כי חוות הדעת מאפיינת הן עבירות כלליות מכל סוג, והן עבירות שנמנות על תחום הפשיעה ברשת: ריגול אלקטרוני, סחיטה, השתלת וירוסים, הדלפת מידע וכן הלאה. למעשה, יש הסבורים כי בכל מקרה משפטי מסתתר פוטנציאל לחקירת המקרה במחשב.

מי יכול להעניק חוות דעת מומחה מחשבים?

נקודה מרכזית נוספת היא שלא כל אדם יכול לספק חוות דעת אשר תתקבל על ידי בית משפט מסוים. רק מומחים לתחום, אשר מונו מראש על ידי בית המשפט, הם שנכנסים כאן לתמונה. ברוב המקרים, יקחו את המושכות חברות שונות בתחום שחזור המידע, להן "ארגז הכלים" המתאים ביותר לביצוע המשימה באופן המקצועי והמדויק ביותר.

ואגב, לא רק בתי המשפט מזמינים כיום חוות דעת מסוג זה. גם משטרת ישראל, משרד המשפטים, הסנגוריה הצבאית, חברות ביטוח, שירות בתי הסוהר ואפילו גורמים מסחריים, בארץ או בעולם, עשויים להחליט להכניס את הטכנולוגיה אל תוך המקרה המשפטי.

מקרה לדוגמא: פרשת דניאל מעוז

אם יש פרשה שמדגימה את חשיבותה של חוות דעת מומחה משפטית, היא זו של דניאל מעוז. ב-2013, הורשע דניאל מעוז ברצח הוריו ובשיבוש ראיות. היה זה בסיומה של חקירה ממושכת, שלא הניבה תוצאות עד שהמחשבים נכנסו לתמונה: חברת טיק טק טכנולוגיות שחזור מידע (המתמחה במתן חוות דעת מומחה מחשבים) שיחזרו את המידע ממחשבו של מעוז, ושם הבחינו בהתנהגות חריגה, שהיוותה את פריצת הדרך בחקירת השוטרים.

ניתוח התוצאות על ידי מומחי המחשבים של החברה הצביע, למשל, על מחרוזת החיפוש "איך לרצוח את הוריך בלי להיתפס", שהקליד מעוז. חוות דעת מומחה מחשבים של טיקטק הוגשה לבית המשפט, שהחליט להרשיע את מעוז.

הכתבה הבאה מציעה את הליך השחזור ותוצאותיו: