קו למשפט

מה עושים אחרי תאונת דרכים

תאונת דרכים היא סיטואציה מצערת שאליה עשוי להיקלע כל מי שמתנייד בתחבורה, כנהג או כנוסע. בישראל מתרחשות עשרות אלפי תאונות דרכים מידי שנה, עם כ- 20,000 נפגעים. רוב המקרים מסתיימים בפגיעה ברכוש בלבד. 

אמנם זה נושא שאנחנו נמנעים מלדבר עליו, כי אף אחד לא רוצה לחשוב או לדמיין תסריט שבו הוא נפגע בתאונה. אך לצערנו הדבר קורה, וכדאי לדעת מה לעשות במקרה כזה - כנהגים, כנוסעים, כהולכי רגל, כנוסעי אופניים או גלגינוע. מה עושים במקרה של תאונת דרכים? בתקווה שלא תיקלעו לעולם לסיטואציה הזו, נסביר מה כדאי לעשות:

תאונה קלה יחסית, ללא נפגעים.

מיד לאחר התאונה, אם אתם יכולים להזיז את הרכב למקום שאינו במרכז הכביש, עשו זאת. עליכם לדומם את המנוע, להפעיל אורות חירום ולצאת מהרכב. הניחו את משולש האזהרה לפני זירת התאונה, במרחק שהנהגים האחרים בכביש יוכלו לקלוט אותו לפני שהם מגיעים לאזור עצמו (כ- 20 מטר). אם ישנם אנשים נוספים ברכב, ואתם בעצמכם מסוגלים, בדקו מה מצבם והאם הם נפגעו. בדקו מה עם הרכבים האחרים שמעורבים בתאונה והאנשים שבתוכם. בתאונה ללא נפגעים, אין עליכם חובה לדווח למשטרה. אך אם התאונה נגרמה כתוצאה מעבירת תנועה חמורה שביצע הנהג האחר, או במצב שבו הוא מסרב למסור את פרטיו, ניתן להזמין משטרה בכל אופן. 

החלפת פרטים 

חשוב לקבל מהמעורבים האחרים בתאונת הדרכים את פרטיהם, ולמסור להם את הפרטים שלכם כגון: שם מלא, מספר רכב, מספר טלפון, מספר תעודת הזהות. צלמו את פוליסת הביטוח עם מספר הפוליסה, ואת רישיון הנהיגה של הנהג השני. רצוי מאד לצלם מכמה זויות את מצב הרכבים ואת הנזקים שנגרמו להם, גם כדי להוכיח לאחר מכן נזק שנגרם לרכב שלכם וגם כדי למנוע מצב שבו הנהג השני יתבע פיצוי על נזקים שאינם קשורים לתאונה. 

גם אם אתם בלחץ או מרגישים שאתם אשמים בתאונה, חשוב מאד לא להתפתות ולחתום על הצהרה המהווה הודאה באשמה. ישנם לא מעט מקרים בהם קשה לקבוע מי אשם בתאונה, זוהי העבודה של חברת הביטוח, השאירו להם אותה. אם במקרה הנהג השני מסכים להודות באשמתו, הכינו תיאור קצר של האירוע ובקשו את חתימתו. במקרה שהתביעה תגיע לבית המשפט, הודאה שכזו תתמוך בגרסתכם. 

תאונה עם נפגעים 

ראשית כל אין להזיז את הרכב ממקום התאונה ואין להזיז את הנפגעים. זאת כיוון שמרביתנו לא יודעים לזהות את חומרת הפגיעה. במקרה של פגיעה באיברים פנימיים, אין לנו אפשרות לזהות זאת וכל תזוזה עשויה להחמיר את מצב הפצוע. הזזת פצוע תתרחש רק במקרה של סכנת חיים, כמו למשל טיפול החייאה או חילוץ אדם מרכב בוער. 

בתאונה עם נפגעים יש להודיע למשטרה באופן מיידי, ולתת פרטים מדוייקים ככל האפשר על מקום התאונה, ומצב הפצועים. המוקדן במשטרה יחליט אם להזניק למקום האירוע או ניידת טיפול נמרץ של מד"א או אמבולנס רגיל. 

המשטרה תגבה עדויות מהצדדים המעורבים בתאונה. במידה ויש עדי ראייה לתאונה שנשארו במקום, כדאי  לרשום את הפרטים שלהם על מנת שהמשטרה תיעזר בהם בהמשך לחקירת התאונה. 

לאחר שהחוקר המשטרתי יגבה את העדויות ובמידה ואישר לכם - ניתן יהיה להזיז את הרכבים המעורבים בתאונה. 

במידה ופוניתם לחדר מיון, לא תחוייבו ע"י מד"א בתשלום אלא תבקשו את התשלום מחברת הביטוח שלכם. 

כדי לקבל טיפול רפואי ראשוני בבית החולים ללא תשלום תצטרכו להציג דו"ח של המשטרה על האירוע, לכן כדאי לבקש העתק של הדו"ח מהחוקר. מסמך זה חיוני גם בהמשך לתביעת הפיצויים על נזק שנגרם בתאונה.