קו למשפט

ליטיגציה

ליטיגציה היא מיומנות משפטית הנתפסת כנישה של התמחות נפרדת במשרדי עורכי דין רבים בארץ ובעולם.

מלאכת ליטיגציה מצריכה שילוב נדיר בין מספר תכונות מרכזיות כגון: יושרה אינטלקטואלית, בקיאות מקצועית יכולת דמגוגית ווירטואוזיות.

במאמר הבא, נסביר מהי ליטיגציה ומהו תפקידו של הליטיגטור במערך המשפטי בישראל.

מהי ליטיגציה ?

ליטיגציה היא למעשה התדיינות או ייצוג בבית המשפט. כאשר באופן כללי, קיימים שני סוגים של ליטיגציה משפטית בישראל:

  • ליטיגציה פלילית – העוסקת בייצוג של הליכים פליליים בבתי המשפט.
  • ליטיגציה אזרחית – העוסקת בייצוג של הליכים אזרחיים בבתי המשפט.

ליטיגציה נתפסת כפרקטיקה נישתית במערך המשפט ועריכת הדין בישראל והיא רלוונטית עבור כל לקוח אשר תיקו מיועד להגיע לדיון בבית דין, בית משפט או כל ערכאה משפטית נוספת.

עורך דין המתמחה בענייני ליטיגציה צריך להיות בקיא בסדרי הדין של כל הליך משפטי, צריך לדעת כיצד לייצג כל לקוח בערכאה המשפטית וצריך להפגין כריזמה, כושר ביטוי ורמת התנסחות גבוהה ולהיות מניפולאטור ודמגוג ממולח.

מהו תפקידו של הליטיגטור ?

במשך שנים, מלאכתו של עורך הדין בבית המשפט לא הופרדה ממלאכת הליטיגציה, כאשר עבודתו של עורך הדין נסובה סביב יכולתו להימצא בסיטואציות של דיון משפטי דינאמי ומורכב להבין את טענות הצדדים היריבים ולהגיב במיידיות לטענות הקטגוריה עם דמגוגיה משכנעת, תוך הפגנת בקיאות מעמיקה בדין הישראלי וחתירה לניצחון התיק.

רק בשנים האחרונות, הוגדרה הליטיגציה כתחום התמחות נישתי בתחום עריכת הדין, עובדה שעודדה משרדים רבים להקים מחלקות נפרדות העוסקות בטיפול בסוגיות המצריכות ליטיגציה משפטית.

אילו שירותי דין ליטיגציה מפעילים משרדי עורכי הדין בארץ ?

משרדי עורכי הדין בארץ מפעילים, בנוסף לסל שירותי הדין הסטנדרטי, גם מחלקה שכל התמחותה, מרצה ופועלה מתרכז במתן שירותי ליטיגציה עבור תביעות פליליות ואזרחיות, לרבות: תביעות מסחריות (ליטיגציה מסחרית), תביעות כספיות, תביעות נזיקין ותביעות חוזיות.

כיצד תבחרו נכונה את הליטיגטור הראוי למשימה ?

בשונה משירותים משפטיים סטנדרטיים, המוצעים ללקוחות משרדי עורכי הדין, הרי שמלאכת הליטיגציה דורשת סל של כישורים יוצאי דופן, זאת מעבר לבקיאות ולהתמצאות בחוק הנדרשת מכל עורך דין ממוצע.

אם ברצונכם לבחור את הליטיגטור הראוי לייצג אתכם בבית המשפט, מוטב לקבוע פגישה מקדימה ולברר את הפרמטרים הבאים:

  • מהו תחום התמחותו של הליטיגטור ומהו הוותק שצבר כמומחה ליטיגציה.
  • מהו הרקע האקדמי של הליטיגטור.
  • האם מדובר בליטיגטור המשתייך למשרד עורי דין אשר צבר מוניטין רב בתחום הייצוג בבתי משפט וזכה בתיקים רבים ?
  • כישורים אישיים – על מומחה ליטיגציה להפגין את התכונות והכישורים האישיים הבאים: בעל כושר ביטוי והתנסחות גבוה, דמגוג, תחכום ופלפול, תיאטרלי, בעל אינטליגנציה רגשית, אמיץ, ידען, משפטן מעולה ומקורי, בעל יושרה, נאמנות ללקוח, למדן, בעל אישיות משפיעה, שוחר דעת, חוכמה, וירטואוז ואסטרטג היודע להוביל לניצחון ולתוצאה הטובה ביותר ללקוח.

לסיכום, אם תיקכם נידון בבית משפט וברצונכם לקבל ייצוג הולם לצדקתכם בבית המשפט ואגב כך להגביר את סיכוייכם לניצחון בבית המשפט – שכרו את שירותיו של עורך דין המתמחה בענייני ליטיגציה אזרחית או פלילית.