הוצאתם לחל"ת כתוצאה מהקורונה, ועכשיו הגיעה העת לחזור? התקופה הקרובה תהיה מלווה בשאלות רבות ובלבול לא מועט בקרב ציבור השכירים וגם המעסיקים שלהם. האם עובד יכול לסרב לחזור לעבודה לאחר חופשה ללא תשלום בגלל אילוצים אישיים כתוצאה מהמצב? האם המעסיק מחויב להחזיר עובד לאותו התפקיד בו עבד לאחר חופשה ללא תשלום כפויה? כל התשובות לשאלות!
כן, זו חובתו של המעסיק להחזיר אתכם לאותו התפקיד ולאותה המשרה אותם מילאתם לפני היציאה הכפויה לחופשה. על מנת לעשות כל שינוי בשני אלה, המעסיק חייב לקבל את אישורכם המפורש. יחד עם זאת, אין חולק על כך שבעקבות הקורונה מעסיקים רבים הפסידו כסף רב וכתוצאה מכך נאלצים לבצע שינויים במסגרת העסק שלהם. הדבר אומר שמעסיק יכול להציע לכם שינוי בהיקף המשרה על מנת לצמצם את הוצאותיו. במידה ותסרבו לכך, תוכלו להתפטר ולהיחשב כמפוטרים, ולקבל פיצויי פיטורין מסיבה של הרעת תנאים. בשלב זה, תצטרכו לעשות את השיקול שלכם – להישאר עם פיצויים אך ללא עבודה עד שתמצאו אחת כזאת, או להתפשר על עבודה בהיקף קטן יותר ממה שהורגלתם, עד להודעה חדשה. במצב התעסוקה הנוכחי ועם אחוזי האבטלה הגבוהים, זה בהחלט שיקול.
אוכלוסייה עובדת ורגישה מאוד בימים אלה היא אוכלוסיית ההורים לילדים קטנים. כשהילדים ללא מסגרת, ההורים נדרשים להישאר איתם ולא יכולים לצאת לעבוד. הדבר נכון גם כשמדובר בעובדים בקבוצת סיכון בין אם מפאת גילם ובין אם בגלל מחלות רקע שונות, שלא יכולים להרשות לעצמם להיחשף לאנשים אחרים. מה אומר החוק במקרה זה? כאן נדרשת התחשבות גדולה מצד המעסיק על מנת למצוא פתרון. ניתן לבקש ממנו הארכה של החל"ת, ניצול ימי חופשה שנתית או עבודה במתכונת אחרת, למשל מהבית. לצערנו, במידה ואינכם מוצאים את דרך המלך – המעסיק יכול לפטר את העובד כל עוד זה נעשה בהליך חוקי, הכולל שימוע, הודעה מוקדמת, מכתב סיום העסקה רשמי ותשלום פיצויי פיטורין. יחד עם זאת, בגלל שמדובר בנושא חריג ורגיש, ישנם מקרים בהם ניתן לתבוע את המעסיק ולקבל פיצויים נוספים מכורח פיטורים שלא כדין. אם נתקלתם במצב זה, שווה לפנות לעורך דין לענייני עבודה כדי לבדוק את הזכויות שלכם.
ברכותינו! המעסיק שלכם קורא לכם להגיע לעבודה. מה שצריך לעשות הוא לעדכן את לשכת התעסוקה שחזרתם לעבוד וכן לעדכן באתר המוסד לביטוח לאומי שהסתיימה החופשה שלכם. אם לא תעשו כן, תיחשבו לעוברים על החוק! שימו לב כי גם אם חזרתם לעבוד במתכונת מצומצמת או בהיקף משרה מופחת, לא תהיו זכאים לדמי אבטלה.
במקרה זה, המעסיק יכול לפטר את העובד ובלבד שיתקיים הליך פיטורים תקין הכולל שימוע, הודעה מוקדמת, מכתב סיום העסקה ותשלום גמר חשבון. במקרים בהם אין למעסיק אפשרות להעסיק את העובד בתקופת הודעה מוקדמת שכן העסק נסגר, העובד לא יידרש להגיע למקום עבודתו אך יקבל שכר עד תום פרק הזמן של ההודעה המוקדמת, שהוא בין שבועיים לחודש, כתלות בפרק הזמן בו העובד הועסק במקום העבודה. בכל אחד מהמקרים הנ"ל, על העובד לפנות בשנית למוסד לביטוח לאומי ולדרוש דמי אבטלה עקב פיטורים.
"@context": "https://schema.org/",
"@type": "FAQPage",
"mainEntity": [
"@type": "Question",
"name": "לחזור לאותו התפקיד בו עבדתם לפני היציאה לחל"ת",
"@type": "Answer",
"text": "כן, זו חובתו של המעסיק להחזיר אתכם לאותו התפקיד ולאותה המשרה אותם מילאתם לפני היציאה הכפויה לחופשה. על מנת לעשות כל שינוי בשני אלה, המעסיק חייב לקבל את אישורכם המפורש. יחד עם זאת, אין חולק על כך שבעקבות הקורונה מעסיקים רבים הפסידו כסף רב וכתוצאה מכך נאלצים לבצע שינויים במסגרת העסק שלהם. הדבר אומר שמעסיק יכול להציע לכם שינוי בהיקף המשרה על מנת לצמצם את הוצאותיו. במידה ותסרבו לכך, תוכלו להתפטר ולהיחשב כמפוטרים, ולקבל פיצויי פיטורין מסיבה של הרעת תנאים. בשלב זה, תצטרכו לעשות את השיקול שלכם – להישאר עם פיצויים אך ללא עבודה עד שתמצאו אחת כזאת, או להתפשר על עבודה בהיקף קטן יותר ממה שהורגלתם, עד להודעה חדשה. במצב התעסוקה הנוכחי ועם אחוזי האבטלה הגבוהים, זה בהחלט שיקול."
"@type": "Question",
"name": "המעסיק מחייב אתכם לחזור לעבודה, אבל אתם לא יכולים מסיבות אישיות",
"acceptedAnswer":
"@type": "Answer",
"text": "אוכלוסייה עובדת ורגישה מאוד בימים אלה היא אוכלוסיית ההורים לילדים קטנים. כשהילדים ללא מסגרת, ההורים נדרשים להישאר איתם ולא יכולים לצאת לעבוד. הדבר נכון גם כשמדובר בעובדים בקבוצת סיכון בין אם מפאת גילם ובין אם בגלל מחלות רקע שונות, שלא יכולים להרשות לעצמם להיחשף לאנשים אחרים. מה אומר החוק במקרה זה? כאן נדרשת התחשבות גדולה מצד המעסיק על מנת למצוא פתרון. ניתן לבקש ממנו הארכה של החל"ת, ניצול ימי חופשה שנתית או עבודה במתכונת אחרת, למשל מהבית. לצערנו, במידה ואינכם מוצאים את דרך המלך – המעסיק יכול לפטר את העובד כל עוד זה נעשה בהליך חוקי, הכולל שימוע, הודעה מוקדמת, מכתב סיום העסקה רשמי ותשלום פיצויי פיטורין. יחד עם זאת, בגלל שמדובר בנושא חריג ורגיש, ישנם מקרים בהם ניתן לתבוע את המעסיק ולקבל פיצויים נוספים מכורח פיטורים שלא כדין. אם נתקלתם במצב זה, שווה לפנות לעורך דין לענייני עבודה כדי לבדוק את הזכויות שלכם."