קו למשפט

מילון מונחים בתחום של דיני תעבורה

נתפסת נוהג כשאלכוהול בדמך? נצברו לך עבירות מהירות רבות? סביר להניח שאינך שמח להיכנס לתחום של דיני תעבורה. תחום זה נחשב למורכב בכל קנה מידה, וכולל בתוכו מושגים שאינם נהירים בהכרח לנהג הממוצע.

כדי לסייע לך, הכנו מילון מונחים חשובים. הוא אינו מקיף, יש לציין, את התחום כולו, אך בהחלט נוגע לנקודות המרכזיות שבו.

א אלכוהול –האויב הגדול ביותר של כל נהג. מבחינה משפטית, העונשים עבור נהיגה כשבגוף כמויות אלכוהול גבוהות מהמותר חמורים ביותר.

ב בית המשפט לענייני תעבורה – המקום בו ידונו במקרים שונים הנוגעים לדיני תעבורה. בישראל, הוא מהווה חלק מבית משפט השלום.
ג גיבוש קו הגנה –טקטיקה משפטית, אשר במסגרתה אדם הנאשם בעבירת תנועה מתכנן, יחד עם עורך הדין שלו, אסטרטגיה להמשך ההליך המשפטי.
ד דוח''ות תעבורה – ניתנים בגין עבירות תנועה, וכוללים בתוכם קנסות שיש לשלם, או אפילו הזמנה לבית המשפט (במקרים החמורים יותר).
ה התליית רישיון נהיגה – מצב שבו הרישיון נפסל, עד שהנהג יעמוד בתנאים מסוימים.
ו ויתור על ייצוג – מצב בו הנאשם מחליט לעמוד לבדו אל מול בית המשפט, ללא סיוע משפטי.
ז זירה – המקום בו מתבצעת תאונה או עבירת תנועה. רצוי לתעד אותה מיד לאחר המאורע, ולו לצורך הוכחות במהלך המשפט.
ח חשוד –אדם אשר יש למשטרה יסוד סביר להניח כי ביצע עבירת תנועה מסוג מסוים, אך טרם הוגש נגדו כתב אישום.
ט טסט – מבחן נהיגה מעשי, אשר ניתן לנהוג ברכב רק לאחר צליחתו. המונח משמש גם להגדרת בדיקת הרישוי השנתית, הנערכת לרכב עצמו.
י ינשוף – האמצעי המשמש על ידי גורמי אכיפת החוק לבחינת רמת האלכוהול בדמו של נהג מסוים
כ כתב אישום – מסמך המפרט את העבירה בה נחשד הנהג, ונסיבות המקרה.
ל ליווי –הצורך של כל נהג חדש לנהוג, בחצי השנה הראשונה שלאחר קבלת הרישיון, כשלצידו מבוגר (מעל גיל 25) בעל ניסיון של חמש שנים לפחות על הכביש.
מ מהירות מופרזת – אחת מעבירות התנועה הנפוצות ביותר. נהיגה במהירות גבוהה מזו המותרת בכביש נתון.
נ נהג חדש – נהג בשנתיים הראשונות שלאחר הוצאת הרישיון. בתקופה זו, העונש על עבירות תנועה עלול להיות גבוה באופן יחסי.
ס ספירת נקודות – בישראל, כל עבירת תנועה כוללת בתוכו מספר מסוים של נקודות, אשר נצברות בתיקו של הנהג. מגובה מסוים, ננקטות נגדו סנקציות.
ע עדים – נכנסים לתמונה בכל מקרה של תאונת דרכים. חיוניים במקרים משפטיים רבים.
פ פסילה מנהלית- פסילת רשיונו של הנהג לתקופה שנעה בין חודש לשלושה חודשים. גובהה נקבע על פי חומרת העבירה, ובהתאם לעברו של הנהג על הכביש.
צ צילום – בתחום התעבורה, תיעוד מקבל חשיבות מכרעת. למשל, צילום מצבו של כלי הרכב לאחר תאונה, או המקום שבו נעשתה עבירת תנועה.
ק קנס – צורה נפוצה ביותר של "עונש" על עבירות תעבורה. יאפיין בעיקר מקרים חמורים פחות, או לכל הפחות נהגים אשר מאחוריהם דף חלק באופן יחסי על הכביש.
ר רשיון נהיגה – כל נהג בישראל חייב להחזיק ברישיון נהיגה בתוקף, המעיד על כך שעבר, בזמן זה או אחר, את הטסט. נהיגה ללא רישיון מהווה עבירה פלילית.
ש שלילת רישיון – הפיכת רישיונו של הנהג לחסר תוקף למעשה. ניתנת לתקופה מוגדרת מראש, או אפילו לצמיתות.
ת תאונת דרכים – נערכת בין שני כלי רכב, או בין רכב להולך רגל. במצב כזה, כאשר ישנה פגיעה בגוף או בנפש, יחלו נגד הנהג הליכים בבית הדין לענייני תעבורה.

חשוב להדגיש שהרשימה שהובאה כאן חלקית בלבד, וכי ניתן למצוא עוד לא מעט מונחים בדיני תעבורה - חוקי מעצר ושלילה,תקינות מכשירי מדידה,פסילות רשיון והגנה מפני כתבי אישום.