קו למשפט

מילון מונחים בתחום של קניין רוחני

קניין רוחני משמש כשם כללי לכל הקשור בזכויות לדברים שאינם מוחשיים. קניין רוחני הוא בעל ערך רב להתפתחות טכנולוגית אף ברמת התפתחות וצמיחת מדינות.
המשפט המתפתח סביב הקניין הרוחני סבוך מאוד היות ואינו עוסק ברכוש מוחשי . הכנו עבורכם מדריך מקוצר לביטויים העיקריים בתחום

1 גניבת עין - מצב בו גורם מסוים מנסה (ומצליח) לגרום לצרכן, לקוח או רוכש לחשוב שהמוצר שלו הוא מוצר אחר דומה לו או כזה אשר קשור לחברה מסוימת למרות שהמצב אינו כך בפועל. במהלך זה, מנסה ה'גנב' להשתמש בשם ובמוניטין של בעל יצירה, ללא אישור, כדי להאדיר את שם המוצר שלו ולהגדיל את ביקושו.
2 הזכות לפרטיות - אדם אשר אינו רוצה לפרסם יצירה כלשהי ולהביאה לידיעת הרבים, זכאי לעשות כך כמובן בכדי לשמור על פרטיותו באופן מלא. כך, אסור גם לפרסם פרטים אישיים לגבי אדם ללא רשותו והסכמתו המפורשת.
3 הזכות לפרסום - אדם אשר יצר דבר מה, זכאי להפיק ממנו כל תועלת שירצה, גם דרך פרסומו. זכות זו שמורה גם לאנשים מפורסמים, אשר רשאים להשתמש בשמם ובתדמיתם לכל צורך שיראו לנכון - כמובן מבלי לפגוע באדם אחר.
4 העתקה - שכפול של יצירה אשר מוגנת בזכויות יוצרים ונחשבת לקניינו הרוחני של אדם, מבלי לקבל את רשותו ומבלי להעביר לבעליה תמורה כלשהי. מהלך כזה נחשב לפגיעה בסיסית ולעבירה קלאסית על חוקי הקניין הרוחני וזכויות היוצרים.
5 זכויות יוצרים - זכות אשר ניתנת לאדם מסוים להשתמש ביצירה. הזכויות, במקרים רבים, יופנו באופן אוטומטי ליוצר היצירה המקורי, אבל אפשר להעבירן הלאה לאדם אחר, לרוב על ידי תשלום.
6 יצירה - מהמילים המרכזיות בתחום הקניין הרוחני, אך גם אחת ההגדרות החמקמקות ביותר. יצירה היא כל דבר מקורי אשר אדם מסוים מפיק בעצמו - יהיה זה עניין ספרותי, אומנותי, דרמטי או מוזיקלי - ש'מקובע' (כך כל פי חוק זכויות יוצרים) כיצירה.
7 מקוריות - זו אומנם מילה שנחשבת לחלק משמעותי ומהותי בעולם הקניין הרוחני, אך למעשה, ממש כמו היצירה (ע"ע), אין לה הגדרה מדויקת, משום שקשה מאוד ליצור אחת כזו. אפשר לומר שהמקוריות היא תוצר של מחשבתו האישית של אדם, מחשבה שצריכה להיות בה יצירתיות מסוימת וכמובן חידוש כלשהו.
8 נחלת הכלל - חשוב להבדיל בין יצירות מקוריות אשר נחשבות אישיות, כקניינו האישי של אדם, לבין כאלו שעומדות ברשות הכלל - עליהן אין זכויות יוצרים וכנראה גם לא יהיו. כאשר תוקף זכות היוצרים על יצירה מסוימת פג, גם היא תהפוך לנחלת הכלל.
9 סימן מסחר/סימן רשום - סימן אשר משמש לזיהוי של מותג, גוף או מוצר. ברגע שהסימן נרשם, הוא זכאי להגנה - כלומר אין להשתמש בו בשום צורה וללא אישור, למעט על ידי בעליו. רישום כזה תקף לעשר שנים. ישנה 'דרגה' נוספת בעניין זה אשר נקראת סימן מסחר מוכר היטב. במקרה כזה, הוא מוכר כבעל זכויות יוצרים, נהנה מבלעדיות וכל שימוש בו אסור, גם אם לא נרשם בצורה מסודרת והוכר כסימן רשום.
10 פטנט - רעיון או המצאה מעולם הטכנולוגיה שצריכים להיות מקוריים, להביא תועלת, לחדש ולהיות ברי שימוש וביצוע. פטנט הוא למעשה רעיון אשר עבר תהליך רישום ארוך והפך להיות מוגן לחלוטין, כך שמלבד הממציא שלו, איש לא יכול לעשות בו שימוש למשך תקופה ארוכה (לרוב מדובר על 20 שנים).
11 פלגיאט - נקראת גם גניבה ספרותית: מצב בו היצירה לא הועתקה אחד לאחד, אלא בחלקים או באופן מסווה, כאשר ה'גנב' עושה זאת תוך שהוא מוסיף תוספות משלו, כדי לנסות ולטשטש את עקבות הגניבה. גם מעשה כזה נחשב במקרים רבים כפלילי.
12 קניין רוחני - שם כולל לכל ה'נכסים' שברשותו של אדם, אך לא רק במובן הרוחני אלא במובן האינטלקטואלי והמחשבתי.
13 רעיון - מחשבה אשר יש בה כדי להעניק פיתרון יצירתי ומקורי לבעיה מסוימת או לצורך כלשהו. לרוב, רעיון כזה יעוגן כפטנט (ע"ע) כדי להגן עליו משימוש של גורמים אחרים.
14 שימוש הוגן - הגדרה אשר מבטיחה שהשימוש ביצירה מסוימת יעשה למטרות נאותות בלבד, לא לצורך התעשרות או עשיית רווח. שימוש הוגן יהיה, למשל, שימוש במסגרת תכנית לימודית.

חשוב להדגיש שהרשימה שהובאה כאן חלקית בלבד, וכי ניתן למצוא עוד לא מעט מונחים בדיני קניין רוחני - הן ביחס לשימוש בפטנטים, הכנת רעיון ורישום לפטנט, סימני מסחר ועוד.