כאשר אנו מדברים על נזק לרכב שלנו, אף פעם אין רגע מתאים, זה תמיד יתפוס אותנו כשאנחנו ממהרים לפגישה או לעבודה ואין לנו פנאי להתעסק בכך. נזק לרכב עשוי או עלול להיגרם ממגוון גורמים, תאונת דרכים בעת נסיעה בכביש או לחילופין כשמישהו פוגע לנו ברכב בעת שהוא עומד בחנייה, גם כאן הגורמים נחלקים לשניים, אלו שהשאירו פרטים ואלו שעושים כאילו הם משאירים פרטיהם על פתק רק לשם מראית עין כדי שאף אחד לא יחשוד שביצעו פגע וברח ויצלם להם את הרכב.
אז כפי שכבר הזכרנו בפתיח, לתאונות פגע וברח יש שתי דרכים אופיניות, האחת שהנהג הפוגע היה הגון מספיק והשאיר את פרטיו הנכונים עם פתק על שמשת הרכב, רק לשם הבהרה, על פי החוק היבש הוא גם מחוייב להודיע לשוטר מזדמן או לתחנת המשטרה על הפגיעה, בכדי שבמקרה והנהג הנפגע לא ראה את הפתק או שלחילופין הפתק ניזוק, עדיין תהיה כתובת לפנות אליה. האפשרות השנייה שלצערינו היא די רווחת, השארת פתק ריק רק למראית עין בכדי "להשתיק" את עדי הראייה או בריחה מהמקום ללא כל השארת פתק. נכון, לפנים משורת הדין ניתן לטעון שהנהג לא שם לב כלל לפגיעה והמשיך בנסיעה, לכן, זהו שטח אפור שניתן לפרש לכאן או לכאן. האפשרות העומדת לצידו של בעל הרכב הנפגע באם לא הושארו פרטים, היא לנסות למצוא עדי ראייה או מצלמות בקרבת מקום שאפשרי שצילמו את המתרחש, או באם יש לנפגע ביטוח מקיף הוא רשאי להפעיל אותו ולהגיש תביעת נזק לרכוש רכב לחברת הביטוח. חשוב לזכור, לא תמיד כדאי לערב את חברת הביטוח, לעיתים אם הנזק סביל וקוסמטי בלבד, עדיף פשוט להמשיך "לחיות" איתו או לתקן באופן פרטי מבלי לערב את חברת הביטוח, מפני שכל תביעה של חברת הביטוח עשויה לייקר לכם את הפרמיה בשנה לאחר מכן. לכן, כדאי לעשות חושבים ולאמוד את גודל הנזק יחסית לעלות התיקון ולהתייקרות הפרמיה.
קיימים שני סוגים של תביעת נזק לרכוש רכב, נזק ישיר או נזק עקיף. כאמור, נזק ישיר הוא כמובן הנזק הישיר הנגרם לרכבו של פלוני, בשל תאונה כזו או אחרת, כאן רצויה התערבותו של שמאי במועד כמה שיותר סמוך לקרות התאונה, כדי שלא יטען שהנזקים לרכב אירעו לא בשל התאונה. הסוג השני הוא תביעה לנזק עקיף, דהינו, תביעה על נזקים עקיפים שארעו לנו או לרכב שלנו בעקבות התאונה. הנזקים העקיפים הללו עשוים להיות רבים ומגוונים קרי, אבדן או ירידת ערך שווי הרכב, התייקרות הפרמיה בשל התביעה, אבדן ימי עבודה, עוגמת נפש ועוד. לעיתים, השאלה הקריטת היא, את מי תובעים? מכיוון שבחלקם של המקרים מי שביצע את הנזק הוא לא בעל הרכב עצמו ועל כן צריך לוודא את מי ניתן לתבוע, ברוב המקרים, אם הרכב הפוגע הוא רכב עבודה אז כמובן שהנזק או הפיצויים יוטלו על המעסיק.
המאמר נכתב ע"י צורי סבן, עורך דין תעבורה