מהם סימני מסחר? למה צריך אותם? איך רושמים? ומה זה נותן? אלו חלק מהשאלות שננסה לענות עליהם במאמר זה.
המונח לוגו מוכר לכם? סימני מסחר אלו סימנים המייצגים את האדם או החברה שעומדת מאחורי כל מוצר. זה יכול להיות אותיות, ציור או שניהם יחד, אלו יוצרים סמל מסחרי או במילה אחרת- מותג.
אז אתם בטח שואלים את עצמכם מדוע הוא כל כך חשוב, אותו סימן מסחר? חברות בדרך כלל רואות את הסימן המסחרי שלהם כ'פנים' של החברה אשר מהווה כלי להעצמת המוניטין והייחודיות של החברה.
על מנת לשמור על סימן מסחרי כסימן בלעדי של חברה מסוימת וליצור מצב שלא ניתן להשתמש בו ללא רשות, חוקק חוק מיוחד בשביל זה, חוק הנקרא פקודת סימני מסחר.
החוק קובע כי על מנת שסימן יהיה מוכר כלוגו, עליו להיות רשום ומעוגן בפקודת סימני המסחר באותה מדינה. במידה וזוהי חברה בין לאומית, יש לרשום אותו בפנקס הסחר הבין לאומי. רישום סימני מסחר ייעשה לפי סעיף 56 לפקודת סימני מסחר.
ובכל זאת ישנם יוצאים מהכלל. היה ומפעל העתיק מותג של אחר, מותג שלא נרשם, אזי על בעל הסימן להוכיח שהלוגו מספיק מוכר, למרות שאינו רשום. מקרים יוצאי דופן כאלו הביאו לצורך לתיקון החוק.
כלומר, היה ואדם או מפעל לא רשמו את הסימן המסחרי על פי החוק אך שמם או הלוגו שלהם מספיק מוכר החוק קובע לפי תיקון מס' 1 תש"ס-1999, כי זהו סימן 'מוכר היטב' וההכרה הזו תעמוד לזכותו במקרה וסימנו יועתק או יעשה בו שימוש כלשהו ללא אישור.
אם כך כיצד עליך לרשום את הלוגו שלך? ראשית יש לייצר סימן מסחרי, לאחר מכן לפנות למשרד רישום סימני המסחר. יש לרשום אותו בפנקס סימני המסחר לפי סעיף 4 בפרק ב'- פנקס סימני מסחר. הפרטים הבאים - שם בעל הסימן; הודעות על העברה או מתן רשות; ויתורים ותנאים והגבלות וכל מסמך קשור, יצורפו בתהליך הרישום.
תהליך זה הופך אותך, כמבקש סימן רשום, להיות בעליו הבלעדיים של הלוגו תוך הגנה חוקית מלאה, כלומר הענקת זכויות יוצרים מלאות על הלוגו שלך. תוקפו של הסימן הוא 10 שנים החל מהיום בו התקבלה הבקשה להוציא את הסימן כ'רשום'.
כל שימוש שייעשה בסימן מטעם גורמים שלא קיבלו את אישור בעל הסימן הנו שימוש בלתי חוקי שניתן לתבוע על כך לדין לפי פרק ט סעיף 57 א'. במידה ובעל הלוגו הצליח להוכיח את צדקתו בדבר הפרת החוק מצד הנתבע, הוא יוכל להגיש תביעה שתזכה אותו, במידה ובית המשפט יקבל את טענותיו, בצו מניעה לגבי שימוש באותו סימן מסחר, דמי-נזק וכל דבר נוסף שבית המשפט ימצא לנכון וזאת על פי סעיף 59 א' פרק ט' לפקודת סימני מסחר.
יש מקום לחשוב פעמיים לפני שמעתיקים סימני מסחר בעיקר אם הכוונה היא לשווק מוצר שלך שיש עליו לוגו שאינו בבעלותך.
בית המשפט רואה זאת בחומרה ויכול להטיל קנס גבוה במיוחד ואף עונש מאסר של עד 3 שנים.