קו למשפט

היבטים משפטיים במכתב פיטורין

מצב של פיטורין מהעבודה הוא בדרך כלל לא נעים לכל הצדדים. אצל העובד, תחושת הכישלון לפעמים כל כך צורבת, עד כי אינו מקדיש כלל מחשבה לאופן בו נעשו הפיטורין. חשוב לדעת כי ישנם היבטים משפטיים במכתב פיטורין אשר עשויים להיווכח כחשובים מאוד בהמשך הדרך.

מדוע אתה צריך בכלל מכתב פיטורין

ישנן כמה סיבות עיקריות שהופכות את מכתב הפיטורין למצרך חשוב עבור העובד:

  • מועד סיום העבודה – במכתב הפיטורין שלך צריך להופיע תאריך הוצאת המכתב אך זה לא מספיק. מועד סיום העבודה בפועל גם הוא צריך להיות כתוב שם, על מנת שהדברים יהיו ברורים לכל הצדדים. שים לב כי על פי חוק אתה צריך לקבל התראה מסוימת מראש, והתאריך המצוין במכתב יהיה הוכחה לכך שניתנה או לא ניתנה התראה מספקת.
  • הצהרה לצורך פיצויים – אם יש לך ותק של מעל שנה במקום העבודה, אתה זכאי לפיצויים. מקומות עבודה רבים מנסים להתחמק מתשלום פיצויים אלו ועשויים לטעון שמדובר בהתפטרות מיוזמתך. מכתב הפיטורין הוא ההוכחה שלך שאתה זכאי לפיצויי פיטורין.
  • דמי אבטלה – אם ברצונך לקבל דמי אבטלה, לא תוכל לעשות זאת ללא מכתב פיטורין.

מכל הטעמים הללו, הודעת פיטורין חייבת להינתן לעובד בכתב. כל הודעה אחרת – בעל פה, באימייל או באס.אמ.אס (כן, כן, קרו מקרים) אינה תקפה על פי החוק.

מיצוי היבטים משפטיים במכתב פיטורין

מכתב פיטורין צריך לכלול את הדברים הבאים:

  • תאריך הוצאת המכתב
  • מועד סיום העבודה וציון האם העובד רשאי להמשיך לעבוד עד אז או שהוא רשאי שלא להגיע למקום העבודה מיום הוצאת המכתב
  • סיבת הפיטורין – לא חובה
  • משפט המלצה קצר – לא חובה
  • איחול הצלחה רשמי ותמציתי – נהוג
  • חתימת המעסיק וחותמת העסק

מכתב פיטורין יכול בהחלט לשמש את העובד לתביעה עתידית של המעסיק, אם היתה עילה לכך, ולכן יש לשים לב היטב מה נכתב בו. זו הסיבה שסעיף סיבת הפיטורין הינו סעיף אופציונאלי ואין חובה להכניס אותו למכתב. עובד יכול לנסות ולהוכיח שאין בסיס לסיבת הפיטורים שצוינה (בעיקר אם הסיבה האמיתית היא אחרת) ולתבוע את המעסיק על פיטורים לא מוצדקים.

סעיף סיום העבודה גם הוא עלול להיות בעייתי. על פי החוק, המעסיק מחויב לתת לעובד המפוטר הודעה מספקת מראש (מחושב על פי הוותק שלו בחברה), ועליו לשלם לעובד עד למועד הפסקת העבודה. במקרים רבים מעדיף המעסיק שהעובד לא יגיע לעבודה בפרק הזמן שמרגע מתן מכתב הפיטורין.

הסיבה לכך יכולה להיות חשש מפני זעם של העובד על הפיטורין ותגובה נקמנית כלשהי מצידו, או פשוט ההכרה בכך שאותו עובד כבר לא ירגיש בנוח להגיע למקום העבודה וגם לא יהווה תועלת כפי שהיה. גם במצבים כאלו מחויב מקום העבודה לשלם לעובד את מלוא משכורתו עד למועד סיום העבודה כפי שצוין.

ישנן לא מעט דקויות ומורכבויות הנובעות מתוך אותם היבטים משפטיים במכתב פיטורין. אם אתה חושד כי הפיטורין לא נעשו מתוך מניעים כשרים, כדאי לשים לב היטב להודעת הפיטורין שקיבלת. אל תחשוש לקבל ייעוץ משפטי מעורך דין מנוסה שיכול בן רגע להציע לך דרך פעולה יעילה.