קו למשפט

תהליך חידוש רישיון נהיגה הכנה - ביצוע ואתגרים

בישראל ובמדינות מתוקנות בעולם, קיימת חובה לחדש רישיון נהיגה לכל נהג ולכן, יש להתייחס לכמה היבטים חשובים בתהליך. בסופו של יום, רישיון הנהיגה חשוב לא רק ברמה הפרקטית וברמת הניוד, אלא גם כיוון שנהיגה = עצמאות. אם אתם לקראת חידוש רישיונכם, קראו את המדריך הבא.

ראשית, חשוב לציין כי הגוף אשר מולו מחדשים את רישיון נהיגה, הינו משרד הרישוי והתחבורה. שנית, יש לדעת כי הפעולה הזאת אינה עולה כסף, למעט התשלום על האגרה, מה שניתן לשלם אונליין, בטלפון 5678* (724) או בדרכים אחרות. אם אתם שואלים איך ניתן לדעת מתי אמורים לחדש את הרישיון, הנה המידע לפניכם:

  • נהגים חדשים: הרישיון של נהגים חדשים תקף לשנתיים בלבד, ככה שבתום התקופה הזאת, עליהם לחדש את רישיון הנהיגה שלהם. לאחר מכן, יקבלו רישיון נהיגה קבוע.
  • אי-רישום אוכלוסין: נהגים אשר אינם רשומים במשרד האוכלוסין, יוכלו לחדש את רישיונם למשך חצי שנה וללא אפשרות קבלת רישיון נהיגה קבוע.
  • בעיות בריאותיות: במקרים מסוימים נהגים יצטרכו לחדש את רישיון הנהיגה שלהם, לאחר שטיפלו בבעיה בריאותית אשר מנעה מהם לנהוג. יש לציין, במקרים אלו הנהגים יצטרכו לעבור ועדה של מרב"ד (המכון הרפואי לבטיחות בדרכים).
  • עבירות תנועה: במקרה של פסילת רישיון נהיגה, נהגים יצטרכו לעיתים לעבור חידוש רישיון נהיגה הכולל גם מבדקים שונים, כולל אפילו מבחן תיאורטי.
  • נהגים מקצועיים: ע"פ החוק בישראל, נהג מקצועי יצטרך לחדש את רישיונו בתום 5 שנים ממועד ההנפקה.
  • נהגים ותיקים: בגילאי 60 – 70, יש לחדש את הרישיון בכל 5 שנים. מעל גילאי 70, בכל שנתיים.

מה צריך לדעת טרם חידוש רישיון נהיגה?

טרם חידוש רישיון הנהיגה, יש להכיר את סוגי המסמכים הנדרשים להמצאה והנפקה. בתוך כך, סוגי המסמכים האלו עתידים להשתנות בהתאם לסיבה שהובילה להגשת בקשת חידוש הרישיון. למשל, אם מדובר על חידוש רישיון לאחר התרפאות ממחלה שמנעה נהיגה, המכון הרפואי לבטיחות בדרכים יהיה הכתובת. עבור מרב"ד, יש לשלוח מסמכים רפואיים המעידים על ריפוי מהמחלה.

כמו כן, חידוש רישיון נהיגה יצריך את המסמכים הבאים:

  • תעודת זהות בתוקף.
  • ספח תשלום אגרת חידוש רישיון.
  • רישיון נהיגה ישן.

יש לציין, ניתן לשלם את אגרת הרישיון לא רק באתר GOV של משרד הרישוי, אלא גם בעמדות שירות עצמי הממוקמות בסופר פארם, בטלפון 5678*, בסניפי דואר ישראל וכן בסניפי משרד הרישוי הפיזיים.

מה קורה אם לא מחדשים את רישיון הנהיגה?

במקרים בהם נהגים בוחרים שלא לחדש את רישיון הנהיגה שלהם, הם למעשה עוברים עבירה אשר זהה לנהיגה ללא רישיון נהיגה. כפועל יוצא מכך, ישנם עונשים הקבועים בחוק וכן קנסות הנגזרים על נהגים אלו. במילים פשוטות, לא שווה להסתכל, בטח שלא בשביל כמה שקלים או בגלל בירוקרטיה של משרד הרישוי.

בין אם אתם צריכים לחדש את רישיון הנהיגה שלכם מסיבה כזאת או אחרת, זכרו כי חובות הם לא מה שצריכים למנוע ממכם לעשות זאת. עד לא מזמן, הוצאה לפועל הובילה לכך שהוטלו הגבלות על חידוש רישיון נהיגה, מה שבימינו כבר עבר תיקון-חוק. לכן, מומלץ לקבל סיוע מאת עורך דין תעבורה ולחדש את הרישיון, גם אם יש חובות או הוצאה לפועל.

מה בנוגע לנהגים בעלי עבירות תנועה?

נהגים שביצעו עבירות תנועה או הורשעו בבית משפט, נדרשים לעבור תהליך שונה של חידוש רישיון נהיגה. בתוך כך, יש להבדיל בין 2 סוגים שונים של פסילות רישיון נהיגה:

  • נהג אשר רישיונו נפסל ע"י ביהמ"ש: בהתאם לפסיקה, נהגים אלו יוכלו לחדש את רישיונם בכפוף לתנאי בית המשפט. ההמלצה היא לקבל סיוע מאת עורכי דין תעבורה כדי לנסות להמתיק את הפסיקה.
  • נהגים אשר צברו נקודות משרד הרישוי: נהגים אלו לא יוכלו לחדש את רישיון הנהיגה שלהם, טרם סיום נהיגה מונעת וכן טרם ייבחנו במבחן תאוריה מחדש בחלק מהמקרים.

לסיכום, מה לעשות אם לא ניתן לחדש את הרישיון?

לסיכומו של דבר, נהיגה = עצמאות ויכולת ניוד לאן שבא לכם ומתי שבא לכם. לכן, אם בקשת חידוש הרישיון שלכם נדחתה, דעו כי ניתן לשנות את פני הדברים. בעזרת עורך דין תעבורה, תוכלו להגיש ערעור על דחיית הבקשה לחידוש הרישיון. יש לציין, הגשת הערעור עשויה להצריך סבלנות, אז יש להתאזר בכך.

בשורה התחתונה, גם במקרים בהם נהגים נדחים מלחדש את רישיונם, יש לכך מענה משפטי בחוק. כיוון שהחוק מורכב והבירוקרטיות אצל מרב"ד ומשרד הרישוי עשויות להיות עוד יותר מאתגרות, הסיוע של עו"ד תעבורה הוא אלמנטרי. לכן, אם אתם צריכים סיוע משפטי, אל תחשבו פעמיים וקבלו אותו. בהצלחה!