קו למשפט

על פשיטת רגל עיקולים וסגירת תיק הוצאה לפועל

ניסית להימנע מכך, אבל החובות הכלכליים השתלטו עליך לחלוטין, ואתה מבין שאינך יכול להשיב אותן לנושים. בזה הרגע, המצב שלך מוכרז למצב של פשיטת רגל, הכרזה שמשפיעה על ההתנהלות באינספור היבטים של החיים שלך. הנה כל מה שעליך לדעת על שדה המשחק אליו נכנסת, בהתייחס למונחים החשובים שבו.

ראשית: מהי פשיטת רגל?

פשיטת רגל, ברמה הכללית, היא הליך שבו מוגדר אדם כ"חדלות פרעון", כלומר, ככזה שאין באפשרותו להשיב את הכספים שהוא חייב - כל החובות שהיו לו עד כה מקבלים את ההגדרה של חובות אבודים. מטרת ההגדרה בפשיטת רגל היא לאפשר לאדם החייב לקבל הגנה מהנושים שלו, וזאת משתי בחינות עיקריות:

  • להעניק לחייב את ההזדמנות לפתוח דף חלק, מבחינה כלכלית.
  • לבצע הסדרה של הליך כינוס נכסים, שיחלק את הנכסים שנותרו לו בין הנושים.

מטרת ההכרזה על פשיטת רגל, כאמור, היא לאפשר לאדם לקבל הסדרי החזר נוחים של כספי החוב, שיתאימו ליכולות הכלכליות שלו. במצבים רבים, כאשר יש לאותו אדם רכוש, הרי שהשבת החוב עשויה בהחלט לכלול בתוכה עיקולים על הפריטים האלה, והעברתם לגורמים להם הוא חייב את הכספים. ניתן למצוא כיום שלושה סוגים עיקריים של עיקולים:

  • עיקול נכסים – חשבונות בנק, קרקעות ובתים, ניירות ערך וכיוצא בזה.
  • עיקול רכוש (מיטלטלין) – רכוש פיזי, דוגמת רהיטים, תכשיטים או מוצרי חשמל.
  • עיקול טרם מסירת אזהרה לחייב – עיקול שמטרתו למנוע מבעל החוב לקבל כספים שאחרים חייבים לו.

זה לא נגמר עד שזה נגמר

כל מי שנפתח נגדו תיק הוצאה לפועל, בוודאי מייחל לרגע בו הוא ייסגר, מה שיאפשר להסיק, במקרים רבים, על שיפור של ממש במצב הכלכלי שלו. בפועל, סגירת התיק תיעשה באמצעות קבלת אסמכתא, שמצביעה על כך שהתיק "בוער", כך שחובותיו הסתיימו.

ועדיין, לא תמיד המצב כה פשוט, כשכניסה לעיניים הבוחנות של רשות ההוצאה לפועל עלולה לכלול בתוכה השלכות עתידיות שאינן נעימות כלל. היו מקרים שבהם תיק הוצאה לפועל כנגד אדם מסוים נסגר במשגה, ואחרים בהם האדם הזוכה דרש תוספת כספים על החוב שהושב לו. כתוצאה מכך, ברור שחלק מהותי מהליך סגירת תיק ההוצאה לפועל הוא החתמה של הנושים על הסכם, שמעיד שהענקת החוב מונעת מהם את הזכות לתביעה עתידית של החייב על הכספים.

אז מה עושים?

עקב מורכבות התהליך של פשיטת רגל, רבים ימליצו, ובצדק גמור, שלא להתנהל ללא סיוע מקצועי של עורך דין הבקיא בתחום. עורך דין הוצאה לפועל, למשל, יכול להעניק ייעוץ מלא על ההתנהלות אל מול הגופים השונים, ללוות את הלקוח מבחינה משפטית ואף לייצג אותו אל מול אותם מוסדות: החל משלב ההתנהלות הראשונית, ועד לסגירת החוב בצורה הטובה ביותר. שימוש בעורך דין מהשורה הראשונה יכול להגדיל בשיעור ניכר את הסיכויים לצאת, בכוחות מחודשים, מהבור הכלכלי אליו נסיבות החיים מכניסות רבים מאיתנו.