קו למשפט

מה עליי לעשות במקרה של פתיחת תיק הוצאה לפועל

זה עתה, קיבלת את המכתב מרשות ההוצאה לפועל. השורה התחתונה שלו היא אחת: במסגרת חוק ההוצאה לפועל, החל נגדך תהליך, שמצריך ממך לעמוד בתשלום מסוים. גם אם ברגע זה המצב נראה הכול חוץ מאופטימי, חשוב לזכור שזה עדיין לא סוף העולם. במסגרת התנהלות נכונה אל מול הרשויות ניתן להקטין את הנזק עד למינימום האפשרי. אז מה עושים?

הצעד הראשון: התחייבות

הוצאה לפועל מתחילה, אם כן, בפסק דין שניתן כנגד אדם מסוים, המכונה "חייב", הכולל דרישה לתשלום או ביצוע פעולה אחרת. כאן, חשוב להדגיש כי התחמקות מקבלת ההודעה אינה תעזור כאן. על פי תקנות הוצאה לפועל, גם סירוב לחתימה על אותה הודעת אזהרה ייחשב כמסירתה המלאה. על כל פנים, המסמך שמתקבל מפרט את הסכום שנדרש להשיב, ואת פרק הזמן שעומד עבור החייב לעשות זאת.

הצעד המשמעותי שיש לעשות, כמובן, הוא להשיב את כספי החוב, בין אם לאדם או לגוף הזוכה ובין אם ללשכת ההוצעה לפועל (בהתאם למקרה הספציפי). עם זאת, בהחלט קיימים כלים באמצעותם ניתן להפוך את הנטל הכלכלי למעט פשוט יותר, מה שיאפשר עמידה בתשלומי החוב.

פתרונות כלכליים אפשריים

גם אם חוק ההוצאה לפועל מבוסס על דרישות תשלום בגובה מסוים, בחלק מהמקרים אפשר להגיע לפשרות. הסדר פשרה עם הגורם הזוכה הוא לגיטימי בהחלט, ולו מכיוון שאותו גורם יעדיף פעמים רבות לקבל את כספי התשלום בפעם אחת, ולהימנע מסחבת או ממספר רב של תשלומים. ההסדר, כמובן, עשוי להתבסס גם על חלוקת החוב לתשלומים, למשך תקופה שנקבעת בין שני הצדדים.

בהיעדר הסדר, וכאשר החייב סבור שאינו יכול לעמוד בנטל התשלום, יכול הוא לעבור חקירת יכולת, המתבצעת בלשכות ההוצאה לפועל. הליך זה, שעשוי לבקש גם האדם הזוכה, נועד להעניק את תמונת המצב המלאה ביותר על המצב הפיננסי שלו, בין השאר באמצעות מסמכים רלוונטיים, תשאול וכיוצא בזה. בתום החקירה, ינקוט ראש ההוצאה לפועל בהסדר, שמחייב את שני הצדדים.

רשימת הפעולות שניתן לבצע מבחינה כלכלית, על פי חוק ההוצאה לפועל, לא מסתכמת באלה. כאשר נגד האדם נפתחים מספר תיקי הוצאה לפועל במקביל, הוא יכול, על פי לדרוש איחוד תיקים, מה שמקל מעט על ההתנהלות ואופן מתן התשלומים. במקום לשלם למספר גורמים, הוא משלם סכום חודשי, הנקבע על פי צירוף החובות השונים שלו, וחלוקתם לתשלומים.

אז איך מתחילים?

חשוב להדגיש שאינך חייב לצאת למלחמה כנגד לשכת ההוצאה לפועל בכוחות עצמך. יש לא מעט עורכי דין וגורמים פיננסיים שיוכלו לייעץ לך כיצד להתנהל מול כל אחד מהגורמים שנכנסים לשדה המשחק, ואף ללוות אותך מבחינת מעשית לכל אורך הדרך.

רשות האכיפה והגביה, יש להדגיש, מתפעלת מרכז מידע הוצאה לפועל, דרכו ניתן לקבל מידע על התיקים המנוהלים כנגד אדם מסוים, כתובות לשכות הוצאה לפועל, מידע כללי על חוק ההוצאה לפועל וכן הלאה. למוקד המידע ניתן להגיע בחיוג למספר 073-2055000, או 35592*.