קו למשפט

הסכם ממון לדוגמא

אין ספק שאתרים עם מידע לגבי עניינים משפטיים אשר נוגעים לאזרח הפשוט - ממש כמו האתר הזה בו אתם נמצאים כעת - הם מהדברים החשובים ביותר שקיימים היום ברשת. אבל, לעיים התחושה היא שהם אינם מעשיים מספיק אלא כלליים, כאלו שלא נוגעים בעניין ספציפי. ברור שמדובר בדבר קשה לביצוע, משום עשרות ומאות הגרסאות להן זוכה כל סיפור, אך בדבר אחד הגענו למסקנה שאפשר להתמקד היטב: הסכם ממון לדוגמא.

הסכמי ממון, באופן כללי, הם משהו שכל אחד יכול לדבר עליו ולתאר אותו: זהו מסמך שנחתם בין שני בני זוג, אשר מסכם מהו הממון שיישאר בידי כל אחד מהם במקרה של סיום הקשר. כל זה טוב ויפה, אך האם אותו אדם פשוט שיודע מהו הסכם ממון בכלליותו, יידע להכיר אחד כזה כאשר הוא יגיע לידיו? האם יידע כיצד להתייחס אליו ומה הוא אומר בדיוק? כנראה שלא, אלא אם ראה בעבר הסכם ממון לדוגמא.

זאת בדיוק הסיבה בגללה החלטנו לעשות זאת עבורכם: להציג בפניכם דוגמא להסכם ממון - כזה שאפשר למצוא באינטרנט בקלות ובמהירות - ולפרש אותו כמה שנוכל, כדי להתאים אותו 'לשפת העם' ולא להשאירו ברמה המקצועית. איננו הולכים להציג את ההסכם עצמו, משיקולים מקצועיים, אך נשתדל לעבור על הסעיפים המרכזיים ולהסביר אותם. זקוקים לעזרה? פנו לעורך דין מומחה להסכמי ממון.

הסכם ממון לדוגמא, החלק הראשון: הצגת הצדדים

לכאורה, סעיף יבש שאינו מוסיף או גורע דבר מההסכם. בפועל, גם כאן ישנם כמה סעיפים סטנדרטיים שכדאי לשים אליהם לב. משום שמלבד השמות ותאריך הנישואין הצפוי (או זה שכבר היה), חלק זה למעשה מגדיר את הסכם הנישואין עצמו.

האם ההסכם נחתם כדי 'להסדיר את ענייני הממון בין הצדדים'? האם הוא נועד רק כדי להחליט מה שייך לשני בני הזוג ומה יישאר ברשותו הבלעדית של אחד מהם? אלו שאלות שיקבלו תשובה בסעיף הזה. לכן, חשוב לשים לב למה שמובא גם בהם.

הגדרת הזכויות והחובות

זהו החלק בו מוגדרים - באופן כללי בלבד - הנכסים אשר עומדים לכות כל אחד מהצדדים, כלומר: מה מוגדר כנכס בבעלות אחד מהם. שימו לב לעניין הבא: מה שלא ייכלל בסעיף הזה, לא ייכלל בהמשך גם בהסכם עצמו, כלומר בפרטיו הקטנים. לכן, חשוב שתעשו לעצמכם רשימה כללית עוד טרם ניסוח ההסכם, ובה כל הנכסים שיש לכם ואלו שאתם צופים שיהיו לכם, מירושות ועד כספי ביטוח כאלו ואחרים.

בכל הסכם ממון לדוגמא תוכלו לראות כי בסוף הקטע הזה מובא משפט חשוב מאוד אשר מתייחס להתפתחויות עתידיות לגבי אותן זכויות (לרוב נכתב במילים 'פירות' ו'השבחות'). הכוונה כאן היא לכל דבר שאותם נכסים יביאו עמם בעתיד. כלומר: אם יש לכם נכס ובעתיד הצלחתו הביאה להקמת חברות בנות, למשל, אזי הזכויות עליו יהיו תקפות גם לזכויות על חברות הבת - משום שאלו הן 'פירותיו'.

בחלק החובות, יצוינו, שוב, כל האפשרויות (בין אם אמיתיות ובין אם כאלו שנמצאות בגדר אפשרות בלבד) - מחובות כספיים ועד חובות שאי אפשר לקצוב בכסף, מכאלו שנצברו בארץ ועד כאלו שמקורם בכלל בחו"ל, כשכמובן הכל מתייחס לחובות שמגיעים מהזכויות של בן הזוג ושנוצרו לפני שהשניים נישאו.

הסכם ממון לדוגמא: ליבת ההסכם

החלק החשוב ביותר בהסכם הוא כמובן החלק בו מוסכמים העניינים לגבי הזכויות אשר נותרות בידי כל אחד מבני הזוג, לארוך כל תקופת הנישואין ללא יוצא מן הכלל. לרוב, חלק זה ייקרא הסדר ובו מוזמנים שני הצדדים לציין, סעיף אחר סעיף, את הנכסים השייכים להם שאותם ברצונם לשמור לעצמם.

בחלק זה ניתן לפרט ולתאר כל נכס בפני עצמו, או לחלופין לציין כי להסכם מצורפים נספחים שונים שמתארים את רשימת הנכסים שברשות אחד הצדדים ואף מפרטים לפרטי פרטים את אופיו, תוכנו ועלותו של הנכס. כמובן שבאותה הזדמנות מסכימים שני הצדדים כי כל נכס בלעדי יישאר כזה גם אם יימכר וכדומה.

בחלק זה חשוב לציין שני סעיפים שמומלץ מאוד לכלול בהסכם:

  • הצהרה על אי הסכמה בנוגע לחוק חלוקת הרכוש: כידוע, בישראל ישנו חוק לחלוקת הרכוש בין בני זוג שנפרדו (חוק יחסי ממון), שמחייב כל זוג שלא הסכים בינו ובין עצמו על חלוקה מתאימה. אם בני הזוג לא יצהירו שהחוק הזה אינו רלוונטי לגביהם, ייתכן והמסמך שבידיהם יהיה באמת הסכם ממון לדוגמא, ולא יותר.
  • הסכמה על שיתוף רכוש: לשני הצדדים מומלץ להסכים כי בשלב מאוחר יותר של חייהם, אם ייראו לנכון ויסכימו על כך ביניהם, ניתן יהיה להכניס לרשימת הרכוש המשותף גם נכסים שבהסכם הוגדרו כפרטיים. אי אפשר לדעת לאן יובילו החיים ולכן, חשוב מאוד להשאיר פתח לשינויים.

הרכוש המשותף

כמובן שהסכם הממון יכלול גם את סעיף הרכוש המשותף, אשר בו יפרטו שני הצדדים אילו נכסים או ממון יוגדרו כמשותפים, כלומר - כאלו שיחולקו שווה בשווה ביניהם במקרה של פרידה וסיום הקשר.

למעשה, מדובר בסעיף יחסית פשוט, משום שהאמור בו כולל את כל הרכוש שלא הוגדר בסעיף ההסדר, כרכוש משותף לכל דבר ועניין. זו הסיבה בגללה חשוב מאוד לוודא שהכנסתם את כל הרכוש החשוב לכם לסעיף הקודם, משום שלאחר החתימה, כל מה שנשכח יהפוך למשותף באופן אוטומטי.

אגב, בסעיף זה נהוג גם לציין כי במקרה של ביטוח חיים, שני הצדדים ירשמו את בן זוגם כזה שיזכה לכספי הפיצויים. כל הסכם ממון לדוגמא כולל סעיף כזה.

הסכם ממון לדוגמא: הצהרות אחרונות

לפני סיום כתיבת החוזה והחתימה עליו, ישנן עוד כמה הצהרות פורמליות, אך חשובות מאוד, שמומלץ מאוד לכלול בחוזה. בלעדיהן, יוותרו פרצות מסוימות, שעשויות בהמשך להביא לבעיות ולפריצת ריבים וסכסוכים מיותרים.

כך, חשוב מאוד להצהיר כי הסכם זה הוא הקובע והסופי, ולא שום מסמך אחר שנכתב קודם לכן או כל סיכום בעל פה. כמו כן, מאוד חשוב לציין כי רק מסמך נוסף, חתום ומוסכם על שני הצדדים, יוכל להוסיף או לשנות על הסכם זה.

הצהרה מחייבת בהסכם ממון היא כי בית המשפט (לרוב נהוג לציין את שמו של בית המשפט הספציפי אליו יזומנו בני הזוג) הוא הסמכות הסופית לאישור ההסכם. מדוע? משום שהסכם כזה יכול לכלול סעיפים לא חוקיים או לא מקובלים ותפקידו של בית המשפט לוודא שהם אינם או להורות על מחיקתם. אפילו הסכם ממון לדוגמא יכלול הצהרה מסוג זה.