קו למשפט

הוצאה לפועל וגבייה - זכויות וחובות

עניינים כספיים הם אף פעם לא משהו נעים - בייחוד כאשר צד מסוים חייב כסף לשני למשך זמן רב. האדם הזכאי לקבל את הכסף (החייב, כפי שהוא מוגדר בחוק) עשוי 'לרדוף' שנים אחרי בעל החוב, אך לא לזכות בו למרות שהוא מגיע לו כדת וכדין. מה יעשה במצב כזה? עליו לבצע גביית חובות, באמצעות הכלים שהמדינה מעמידה לרשותו.

גביית חובות יכולה להישמע, בשל גורמים שונים בחברה, כעניין שלילי ומפחיד - אך לא כך הוא. בסך הכל מדובר כאן באדם אשר מנסה לזכות בכסף שמגיע לו, בדרכים אשר יאפשרו לשני הצדדים להמשיך הלאה.

גביית החובות הזו, שנעשית מטעם המדינה, היא גם המסודרת ביותר (גם אם לא פעם הארוכה והמייגעת ביותר) והיא נקראת הוצאה לפועל. לשכת ההוצאה לפועל היא המקום בו כל אדם פרטי יכול להגיש תביעה נגד אדם אחר, בגין חוב מסוים - ולדעת שבמקום זה, הוא יוכל להתחיל בדרך אל הכסף לו הוא מחכה בייאוש.

מה הן השיטות שמפעילה לשכת ההוצל"פ לטובת גביית חובות?

שוב, הקונוטציה שעלולה להצטייר בראשנו היא של איומים, מכות, השפלות והטרדות בלתי פוסקות נגד החייב, עד שישלם את הכסף. בפועל, אפשר לעשות את כל זה בצורה רגועה וחכמה הרבה יותר, ולרוב לזכות עדיין במלוא הכסף או ברובו.

אם כן, השיטות בהן משתמשת לשכת ההוצאה לפועל הן:

  • הטלת עיקול על נכסים ורכוש
  • הוצאת צו עיכוב יציאה מהארץ נגד החייב
  • הטלת קנסות
  • הטלת מאסר על תנאי
  • שליחה למאסר בפועל

כמובן שזהו היתרון הגדול של לשכת ההוצאה לפועל: היכולת שלה להפעיל נגד אותו חייב סנקציות ועונשים אותם לא יכול לבצע, על פי חוק, אף גורם שאינו שייך למוסדות המדינה.

ומה קורה אם החייב מוסיף לסרב לשלם?

מקרים בהם גם הפנייה ללשכת ההוצאה לפועל לא גורמת לחייב לשלם את כספו לזוכה, הם מקרים שכיחים למדי ומתרחשים לא מעט. כיצד אפשר להתמודד עם בעיה כזו? ראשית, אותם עונשים שהזכרנו קודם מסודרים (פחות או יותר) על פי דרגת חומרתם. ראש לשכת ההוצל"פ ינקוט בראש ובראשונה בסנקציה הקלה ביותר ולאט לאט יחמיר, מתוך תקווה להפעיל לחץ אפקטיבי על החייב ולגרום לו להשתכנע שעדיף לו לשלם את הכסף.

אפשרות נוספת היא פנייה אל המרכז לגביית קנסות של רשות האכיפה והגבייה, אשר ייעודו לסייע באיסוף וגביית קנסות, סכומי פיצויים שנפסקו במשפט, החלטות שופט אחרות הקשורות בכסף וכן פסקי דין של ראש ההוצל"פ. כך, עומדות בפני הזוכה עוד אפשרויות למימוש ההחלטה ולזירוז קבלת הכסף.

ומה לגבי החייב?

יש כאלו שלא יבינו כלל את השאלה בתחילה, בעוד אחרים יגלו אמפתיה מסוימת גם אל החייב. השוני הזה מעיד עד כמה הנושא חשוב ורגיש ולכן יש להתייחס אליו כך. וזה כולל לא רק את הזוכה, אלא גם את החייב.

חשוב לזכור: לא כל חוב שהצטבר מקורו ברשעות או חוסר רצון לשלם את הכסף. ישנם אנשים שנמצאים במצב כלכלי רע מאוד, עד שהם אינם יכולים לעמוד בהתחייבויות הכספיות עליהן חתמו בזמן שהמצב היה עדיין שפיר.

האם במקרה כזה, יש להעניש את החייב בעונש חמור, או לחשוב על הדרך שתאפשר לו להתאושש? לשכת ההוצל"פ בוחרת באפשרות השנייה וכך למעשה היא פועלת על הגבול שבין הרצון לסייע לזוכה לבין הרצון להבטיח את מצבו הכלכלי העתידי של החייב (אגב, דאגה כזו לא רלוונטית רק לגביו. הרי כל אדם אשר מתמוטט כלכלית הופך לנטל על החברה). זכרו זאת בפעם הבאה שאתם מבקשים לבצע גביית חובות - אך אל תחששו לפעול בכל הדרכים כדי לקבל את הכסף שזכיתם בו ביושר.