קו למשפט

בחזרה לעתיד- איך תעצב הטכנולוגיה את אולמות המשפט שלנו?

הצמיחה הטכנולוגית חדרה לכול פינה בחיינו. לאן תוביל אותנו הטכנולוגיה בעיצוב בתי המשפט העתידיים? איך ייראו אולמות בתי המשפט העתידיים, והאם הם בכלל מוכנים לשינויים הללו?

אמנם, לאף אחד אין כדור בדולח שיחזה עבורו את העתיד, אבל באמצעות השוואת מגמות העבר עם הסטטוס קוו הנוכחי, אפשר לנסות ולהצביע על הכיוון שאליו מגמות אלו עשויות לקחת אותנו.

המצב הנוכחי

היום אנחנו משתמשים בניהול תיקים אלקטרוני ובחומרי מחקר מקוונים במקום בקלסרי נייר. נתוני התיק והמחקר זמינים לשופטים ולפקידי בית המשפט בלחיצת כפתור, כדי להעלותם על צגי המחשב בהתאם להפניות הנדרשות במהלך המשפט.

גם ראיות לעיונם של השופט ועורכי הדין ניתן להציג במהלך המשפט באופן דיגיטלי. ניתן לצלם את עדות העד בווידאו ולהציגה על המסך, במקום שהעד יופיעו פיזית באולם המשפט.

פרקטיקות שכאלה אמורות להוביל להתאמת פריטי הריהוט באולמות בתי המשפט הישנים, כדי שיוכלו להכיל את הטכנולוגיה החדשה.

שיחת ועידה בווידיאו היא ההתקדמות הטכנולוגית שהשפיעה במידה רבה על עיצוב אולמות בתי המשפט בשנים האחרונות, המשתמשים היום בטכנולוגיה זו למטרות שונות, כגון:

  • שיחת ועידה בווידאו המתנהלת בין בית המשפט לנאשם עצור בבית המעצר, נתונה אמנם לביקורת רבה, אבל היא מאפשרת לשופט לערוך דיונים להארכת המעצר, מבלי שיהיה צורך להסיע את הנאשם באופן מאובטח לבית המשפט.
  • שיחת ועידה בווידאו מאפשרת שימוש באולמות נפרדים כשהמקום מוצף בצופים שהגיעו לראות משפט מתוקשר. אפשרות זו מקלה על הצורך להרחיב את האולם או להוסיף מקומות ישיבה באולם המשפט הצר מלהכיל.
  • שיחת ועידה בווידאו מאפשרת גם להוציא אסיר סורר מהאולם אל תא המעצר, ועדיין לשמור על זכויות האסיר לראות את ההליך המשפטי הקשור אליו. שוב, זה יוביל לצורך בהתאמת רכיבי הריהוט באולמות המשפט הישנים יותר, כדי לצייד אותם בטכנולוגיה המתאימה.

היום, בתי משפט רבים משתמשים במערכות הקלטה אלקטרוניות במקום במכשירי הסטנוגרפיה כדי להקליט הליכים בבית המשפט. טכנולוגיה זו דורשת גם היא התאמה של רכיבי ריהוט קשורים. באופן דומה, טלוויזיה במעגל סגור ואמצעי אבטחה אלקטרוניים אחרים, דורשים התאמה של רכיבי ריהוט באולם בית המשפט.

כמה אפשרויות עתידיות

סביר להניח שהשימוש בשיחות ועידה בווידאו רק ילך ויתרחב, כדי לאפשר לכנס יותר עדים בסיכון כשנוכחותם במשפט הפלילי נדרשת כדי לספק עדות בזמן אמת ולאפשר לעורכי דין להשתתף במשפט מרחוק, מבלי שיצטרכו לנסוע פיזית לאולם המשפט.

כאשר אולם המשפט יהיה מאובזר בטכנולוגיה החדשנית ביותר, יתכן שעיצוב האולם העתידי יותאם למספר הרבה יותר קטן של אנשים שיהיו נוכחים פיזית בהליך המשפטי.

דמיינו גם את השימוש העתידי במציאות מדומה, VR, באולם בית המשפט. טכנולוגיית VR משכפלת את הסביבה ומפעילה את כל החושים שלנו כדי ליצור חוויה כאילו מציאותית. המציאות המדומה מאפשרת לשופטים ולעורכי הדין לראות במו עיניהם ובאופן חי יותר את זירת הפשע או את גרסתו של העד באירוע, בהשוואה לעדות שניתנת היום בעל פה.

מאמר זה נכתב בשיתוף >> https://www.meytalsudri.co.il/